2012'den gelen bir metin: Yeni Eğitim-Öğretim Sistemi Taslağı

Hukuk eğitimine başlamadan önce, özellikle çevrimiçi oyun forumlarında kural ve yasakları ihdas etmek üzerine kurulu ve bu düzenlemelerin icrasını gerçekleştirmeye yönelik moderatörlük yapma isteğim, üniversiteye hazırlandığım sene evde küçük bir elkitabı boyutunda bulduğum Anayasa fasikülünü okumaya başlamak veya dönemin konjonktürü doğrultusunda TCK-301 gibi hususi suçları merak edip okumaya koyulmak gibi küçük de olsa teşebbüs olarak değerlendirilebilecek davranışlarım, lisans eğitimim öncesi dönemimde hukuki düzen açısından dikkatimi vermeye başlamış olmaya işaret etmesi açısından benim için kayda değer hareketler oluyor.

Bu yazıda da, bazı arkadaşlarımın ismen bildikleri ama içeriğinden henüz kimsenin haberdar olmadığı bir içerik paylaşacağım. Word belgesinde 21 Temmuz 2012 tarihinde saat 18.47'den 19.41'e kadar 54 dakikalık bir süre harcayarak oluşturduğum ve "Yeni Eğitim-Öğretim Sistemi Taslağı" adını verdiğim metni ilk kez kamuya açık hale getiriyorum.

Liseye hazırlandığım ve benim dönemimde Seviye Belirleme Sınavı (SBS) olarak adlandırılan liselere giriş sınavı uygulamalarından beridir, eğitim öğretim sistemi ile ilgili düşüncelere kafa yorduğum bir vakıadır. 2012 yılının yaz ayları ise benim için artık lisenin son senesinde ve yine benim dönemimde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınav (LYS) şeklinde iki oturum olarak uygulanan üniversite sınavlara hazırlandığım zamanlara tekabül ediyor. Bu dönemde yaşadığım sıkıntıdan belli ki, bir taslak geliştirmek istemişim. Taslağı incelediğimizde, genel ve soyut nitelik taşıyan bir düzenleyici işlem veya kanun metni gibi olmadığı görülüyor. İçindeki açıklamalar da gözetildiğinde daha çok açıklayıcı bir sirküler, genelge veya özelgeye benzerlik içeren yönler dikkate çarpıyor. Madde metinlerinin üst başlık kullanımını o dönem bilmediğimden dolayı, madde numaralarının yanına iliştirdiğim yine dikkati çekiyor. Ve bütün olarak değerlendirildiğinde taslağın aslında daha çok bir manifesto, bir mutabakat beyannamesi yönleri ön plana çıkıyor. Bu metni hazırladığıma 16 yaşında bir lise öğrencisi olduğum gözetildiğinde yine de ortaya bir şeyler koymak isteğim olduğu gözetildiğinde en azından benim nazarımda değerli olduğu ise aşikar.

Daha fazla sözü uzatmadan hemen bu yazımın aşağısında yer alacak taslağı o dönemki genel bilgilerim ile yazım ve noktalama kurallarındaki yetkinlik ve eksikliklerimin de açıkça gözükmesi amacıyla noktasına virgülüne dokunmadan klavye hatalarını dahi düzeltmeden dikkatinize sunuyorum. Metinde yer alan kelimelerden bolt (kalın) şekilde vurgulanmış kısımlar yine o dönemde iliştirilmiştir. Keyifli okumalar.

Yeni Eğitim-Öğretim Sistemi Taslağı

Madde 1: Taslağın durumu.

Bu taslak, aksayan eğitim sistemine bir çözüm arayışı sonucunda ortaya çıkmıştır.

Madde 2: Taslağın hükmü.

Bu taslağın geçici bir yasal hükmü yoktur. Sadece teorik bilgileri amaçlar.

Madde 3: Eğitim-öğretim ücretleri.

Devlet okullarında eğitim-öğretim kayıtsız, şartsız parasız olmalıdır. Ve bu anaokulları ve üniversiteler dâhil, aralarında kalan bütün dönemlerde geçerli olmalıdır.

Madde 4: Öğretmenin işi.

Öğretmenlerin işi sınav yapmak değildir. Anaokulu öğretmenlerinin işi, çocuğu okula hazırlamak, psikolojik sorunları farkına varıp gerekli kuruluşlara sevk etmek. Lakin bu görev Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğretmenlerinin işiyle karıştırılmamalı. Basit düzeyde olmalıdır. Öğrenciyi eğitim hayatına hazırlamaktır. İlköğretim öğretmenlerin işi, öğrenciye en doğru bilgiyi algılayabileceği düzeyde vermek ve arkadaşları ve büyükleri olan ilişkileri doğru bir şekilde yaşamalarına yön vermektir. Lisedeki öğretmenlerin işi, öğrencileri üniversiteye hazır hale getirmektir. Üniversite görevlilerin işi, bölümdeki teorik ve pratik bilgileri öğretmek, mezun olduklarında gerekli tecrübeyi kazandırmaktır. Anaokulu öğretmenlerinden üniversite görevlilerine kadar tüm eğitimciler için, saatlik derslerini ihmal etmemek şartıyla, artan zamanlarında herhangi bir işte çalışmaları, özel ders vermeleri yasak değildir.

Madde 5: Eğitim-öğretim süresi.

Anaokulu eğitimi 2 yıl, 4 yarıyıl; ilkokul eğitimi 4 yıl, 8 yarıyıl; ortaokul eğitimi 4 yıl, 8 yarıyıl; lise eğitimi 4 yıl, 8 yarıyıl sürmelidir. Üniversite eğitiminde tüm fakültelerin en az 4 yıllık eğitim programları olmalı, 2 yıllık, 4 yarıyıllık, eğitim programları ve fakülteler haricindeki M.T. O.K. veya yüksekokullar kapatılmalıdır.

Madde 6: Eğitim-öğretimde zorunluluk.

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimleri zorunludur. Devlet bu konuda yaptırım uygulayabilir. Ancak üniversite eğitimi adayın tercihine bağlıdır. Devlet burada kısıtlı rol oynar.

Madde 7: Sınavlar.

Anaokulu ve ilkokul eğitimi süresi boyunca sınavların yapılması yasaktır. Ne Milli Eğitim Bakanlığı, ne Milli Eğitim Müdürlükleri, ne okul müdürlükleri ne de öğretmenler öğrencilerine yazılı veya sözlü sınav uygulayamazlar.

Madde 8: Sınavlar-2.

Sınavlar Ortaokul 1. Sınıftan, toplam eğitim süresince 5.sınıftan, itibaren başlamalı bir sonraki eğitim kurulumuna yerleşirken bu sınavlar esas alınmalıdır.

Madde 9: Sınavların zamanları.

Sınav süreçleri, ortaokullar için iki ayda bir defa kendini tekrar etmelidir. Bu süreç liselerdeki artan ders sayılarından dolayı 5 haftada bir defaya düşürülmelidir. Üniversitede ise sınav zamanına fakülte dekanları bir araya gelerek karar vermelidir.

Madde 10: Sınavların hazırlanışı.

Öğrencilerin eğitim öğretim hayatların boyunca süren tüm sınavları devlet üstlenmelidir. Buna göre, ortaokul dönemindeki sınavları Milli Eğitim Bakanlığı ve bakanlığa bağlı müdürlükler; lise dönemindeki sınavları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ve merkeze bağlı il müdürlükleri; üniversite dönemindeki sınavları fakülte dekanlarının bir araya gelerek oluşturdukları komisyon hazırlamalıdır.

Madde 11: Sınavların usulü.

Sınavlar test usulü olarak yapılmalı. Her dersin sınavında toplamda 30 soru yer almalı ve öğrencilere verilecek süre bir ders saati(=40 dakika) olmalıdır. Üniversitedeki sınavlar bu kapsama girmez.

Madde 12: Sınavların değerlendirilmesi.

Değerlendirmeyi sınavı hazırlayan kuruluş üstlenmeli, değerlendirmeler optik araçlar vasıtasıyla yapılmalı ve hiçbir kimse müdahil olmamalıdır. Üniversite sürecindeki sınavları ise dekanların oluşturdukları komisyon değerlendirmelidir.

Madde 13: Sınavların sonuçları.

Sınavların sonuçları 2 hafta için e-okul aracılığıyla açıklanmalıdır. E-Okul sistemine not girişini değerlendirmelerin sonucunu yapan kurumlar üstlenmelidir. Üniversite sürecindeki not açıklama sistemi fakültenin bulunduğu üniversitenin sitesinden bireysel olarak yapılmalı, umumi bir şekilde sonuçlar ifşa edilmemelidir.

Madde 14: Bir üst kuruma sınavsız geçiş.

Anaokullarından ilkokullara, ilkokullardan ortaokullara geçerken öğrenci herhangi bir sınava tabi tutulamaz.

Ortaokullardan liselere geçerken, öğrencilerin ortaokul dönemi boyunca girdikleri sınavların ortalaması alınarak, tercihler bu şekilde yapılmalıdır. Lise tercihleri tekrara bırakılamaz. Ortaokuldan sonra aynı sene içinde liseye kayıtlar yapılmalıdır. Aksi halde devlet müdahale hakkına sahiptir.

Liselerden üniversitelere geçerken, adayların lise dönemi boyunca girdikleri sınavların ortalaması alınarak ve başvuracakların fakülteleri uygunluk derslerinde yeterli ortalamayı yakaladıkları takdirde tercih yapabilirler. Üniversite tercihleri tekrara bırakılabilinir. Aynı sene içinde kayıt zorunluluğu yoktur. Öğrenci kayıt yapmadığı takdirde ertesi veya sonraki seneler için kayıt hakkı saklı tutulur, ortalamasının yettiği üniversiteleri istediği zaman aralığında kayıt yapabilir. Bu kayıtlar yarıyıl aralarında gerçekleştirilemez. Devletin müdahale hakkı kısıtlıdır.

Madde 15: Eğitim-öğretim kurumlarının durumu.

Anaokullu, ilkokul ve ortaokullar farklılık gösteremez. Bu okullarda herhangi bir mesleki eğitim amaçlanamaz. Bu durum hem devlet okullarında hem de özel okullarda geçerlidir.

Liseler, düz ve meslek liseleri olarak birbirlerinden ayrılmıştır. Meslek lisesi mezunu adaylar üniversiteye ancak ve ancak kendi alanlarından geçiş yapabilirler. Lakin düz lise mezunlarından aranan şartlar bu adaylar için de geçerlidir. Bu durum devlet ve özel kurumlar için geçerlidir.

Düz lise mezunları istedikleri herhangi bir bölümde eğitim görebilirler. Bu durum özel ve devlet kurumları için geçerlidir.

Madde 16: Üniversite bölümlerinin durumları.

Meslek lisesi mezunlarının kolayca geçiş yaptıkları 2 yıllık, 4 yarıyıllık, meslek yüksekokulları, 4 yıllık, 8 yarıyıllık M.T. O.K fakülteleri ve yüksekokullar kapatılmalıdır. Bu okulların yerine amaçlarına uygun fakülteler açılmalıdır.

Madde 17: Okul puanı.

Okul puanı sistemi tamamen uygulamadan kaldırılmıştır. Sadece meslek liselerinde kendi bölümlerine geçerken %0,06 ek-puan uygulamasına devam edilmektedir.

Madde 18: Liselere ve Üniversitelere Geçiş Sistemi.

Ortaokuldan liselere geçiş döneminde uygulanacak yöntemler Madde 14’de belirtilmiştir.  Ekstra herhangi bir durumun uygulanması söz konusu olamaz. Ancak öğrenci Meslek lisesine gitmek istiyorsa, ortalamasına bakılmaksızın kaydı kabul edilir.

Liselerden üniversitelere geçiş döneminde uygulanacak yöntemler Madde 14’de belirtilmiştir. Ekstra olarak adayların başvuracağı fakülteler bölümlerine uygun olan derslerde not ortalaması sınırlaması getirebilir.

Örneğin, Mehmet adlı bir öğrencinin tüm dersler not ortalaması 92.08 olduğu kabul edelim.  Fizik dersi not ortalaması 87.92 olsun. Matematik dersi not ortalaması ise 97.08 olsun.

Ahmet adlı öğrencinin ise not ortalaması 91.25 olsun. Fizik dersi not ortalaması ise 95.47 olsun. Matematik dersi not ortalaması ise 86.25 olsun.

Ali adlı öğrencinin not ortalaması 90.88 olduğunu kabul edelim. Fizik dersi not ortalaması 90.21 olsun. Matematik dersi not ortalaması ise 95.22 olsun. 

Her 3 öğrencinin de başvuracağı bir X fakültesinde öğrenci kabul şartları, tüm not ortalamaları 90 ve üstü, Matematik not ortalaması 95 ve üstü, Fizik dersi not ortalaması 90 ve üstü olan öğrenciler alınacaktır, şeklinde olursa bu durumda,

Mehmet, tüm ders not ortalamaları tuttuğu, Matematik not ortalaması tuttuğu halde Fizik not ortalaması tutmadığı için bu fakülteye kayıt hakkı kazanamamıştır. Diğer fakültelere başvurmak zorundadır.

Ahmet, tüm ders not ortalamaları tuttuğu,  Fizik not ortalaması tuttuğu halde Matematik not ortalaması tutmadığı için bu fakülteye kayıt hakkı kazanamamıştır. Diğer fakültelere başvurmak zorundadır.

Ali ise tüm ortalamaları tuttuğu için kayıt hakkı kazanmıştır.

Bu sadece bir örnek olup, gerçeği yansıtmamaktadır. Fakültelere giriş şartlarına karar verecek olan dekanların oluşturduğu komisyondur.

Madde 19: Üniversitedeki sınavlar.

Üniversite boyunca sınavlar dekanların oluşturduğu komisyon tarafından hazırlanacağı ve değerlendirileceği Madde 10 ve Madde 12’de açıklanmaktadır. Önceki eğitim sistemindeki KPSS yerine üniversite dönemi boyunca alınan notların ortalaması geçerli olacaktır. Devlet kurumlarında, puan ortalaması şartları belirlenecek ve bu ortalamayı sağlayan adaylar kayıtsız, şartsız kabul edilecektir. Fakülteyi 100 kişiden ilk 10 arasında bitirenler ise kayıtsız ve şartsız olarak istedikleri yerlere atanmaları sağlanacaktır. Sonraki sırada gelenler ise puanlarının yettiği yerlere göre atanacaktır.  Mezun olup, atanamayan öğrenci en erken sonraki sene en geç 2 sene sonra atanması devletin garantörlüğü altındadır.

Yüksek lisans(mastır) ve doktora yapmak isteyenler için yine üniversitedeki sınavlarda aldıkları notlar muhatap alınacaktır.

Madde 20: Yeni eğitim-öğretim sistemi uygulamaya girdiği tarihten itibaren en az 12 yıl geçerli olacaktır. Bu eğitim-öğretim sisteminin öncekinden daha kötü sonuçları çıkar ve yüzdesel olarka başarı oranının düştüğü takdirde yeni eğitim-öğretim sistemine hazırlabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutluluk bahçesi

İç İçe Geçmiş Halkalar Teorisi

en uzun gün

Bana e-posta gönderebilirsiniz

Ad

E-posta *

Mesaj *